Decoupage technika

0

A mai blogunkban a decoupage technikával fogunk foglalkozni, mellyel új köntösbe bújtathatjuk régi tárgyainkat, de akár stílusos ajándékot is készíthetünk barátainknak. Ezekkel biztos sikert aratunk barátnőinknél.

decorative_tins_made_by_napkin_decoupage_1_by_catshome-d4ij638

Maga a technika nem igényel különösebb kézügyességet, és szinte bármely felületen tudjuk használni, legyen akár fa, gipsz vagy éppen textil.

Mire van szükségünk?
A szükséges eszközöket papírboltokban, hobbi boltokban, művészellátókban tudjuk beszerezni, de már vannak erre szakosodott üzletek is.

  • díszíthető tárgy
  • decoupage ragasztó (hobbi ragasztó)
  • olló
  • ecset
  • festékek (lakk, akrilfestékek, töredező festékek)
  • szivacs
  • szalvéta, mintás papírok

 rustykalne-wazony-decoupage-by-eco-

Először a díszítendő tárgyat meg kell tisztítanunk az esetleges szennyeződésektől, hogy az alapot felvihessük (alapozó vagy akrilfesték). Az akrilfesték színe hatással van az összképre, ezért gondosan válasszuk meg.
Míg szárad a festék, vágjuk ki a használandó mintákat a szalvétákból.

Ha már teljesen megszáradt az alap, akkor kenjük le a felületet decoupage ragasztóval, ami ha megszárad, átlátszó réteget képez. Természetesen nagyobb tárgyaknál, először azt a felületet kenjük le, amit használni fogunk. Ne hogy megszáradjon a ragasztó a ragasztás előtt. Felragasztás után megint kenjük le egy réteggel a felületet. Így tartósabb lesz a végeredmény, és a minta széle se fog feljönni idővel.

cloth-decoupage-tray-u8b2143-md110080_horiz

Ha megszáradt a decoupage ragasztó, akkor kenjük át lakkal a felületet, mely fényes bevonatot képez a tárgyon, ráadásul tartósabbá teszi. A lakkokkal is lehet játszadozni az összhatás érdekében. Például a töredezett hatású lakk, antik hatást kelt. (Ha repesztő lakkot használunk, akkor vastagon kenjük fel és válasszunk egy alapszínt, amely a töredezett vonalak alatt fog látszani.

Mostanában nagyon sikkes képregények, mangák oldalait a használati tárgyakra ragasztani. Az etsy-n nagyon elterjedt árucikk. Ilyen technikával mi is könnyedén csinálhatunk egyedi kiegészítőket.

il_fullxfull.454837453_8p0w

 

Share.

About Author